Teekkarispeksin vuoden 2019 käsikirjoituskilpailu on käynnissä! Avoimen kilpailun voittaneesta tekstistä syntyy ensi kevään Teekkarispeksin käsikirjoitus, joka toimii pohjana ammattiohjaajamme ja yli sadan speksiläisen luovalle työlle. Kaikki huipentuu huhtikuun 2019 näytöskauteen, jolloin yli 4000 katsojaa ympäri Suomen jännittää juuri sinun juonenkäänteitäsi, nauraa vitseillesi ja peittelee silmäkulmiin kihoavia liikutuksen kyyneleitä.
 
Teekkarispeksi on kokoillan musikaali, jonka yleisön omstart-huutojen myötä syntyvä improvisaatio nostaa aivan omaksi taiteenlajikseen. Speksi on komediaa, farssia, spektaakkelia, elämää suurempia kohtaloita, huumoria, niin kepeitä kuin vakaviakin henkilöhahmoja, musiikkia, tanssia – ja ennen kaikkea vuorovaikutusta yleisön kanssa.
 
Kilpailuun saa osallistua yksin tai ryhmässä. Yksi henkilö/ryhmä voi osallistua useammalla ehdotuksella. Ohjeet kilpailuehdotuksen muodolle löytyvät alta. Voittaja valitaan elokuun aikana ohjaajan johdolla. Valinta parhaiden ehdokkaiden välillä saatetaan tehdä erillisten haastattelujen perusteella. Voittaneen kilpailuehdotuksen oikeudet siirtyvät Teekkarispeksille.
 
Kilpailun voittanut tiimi työstää ideaansa tiiviisti yhdessä ohjaajan kanssa syksyn ajan sekä osallistuu musiikkinumeroiden suunnitteluun ohjaajan ja musiikkivastaavien kanssa. Itse teksti viilataan repliikkejä myöten harjoituskuntoon ohjaajan kanssa sovitun aikataulun mukaisesti, yleensä vuodenvaihteeseen mennessä. Kun varsinainen harjoituskausi käynnistyy tammikuussa, dramaturginen vastuu siirtyy ensisijaisesti ohjaajalle, mutta käsikirjoittajat ovat tarvittaessa ohjaajan apuna viilaamassa vuorosanoja sekä kirjoittamassa tarvittavia tekstimuutoksia aina huhtikuun alun ensi-iltaan asti. Käsikirjoittajat myös laativat sponsoreille myytävät näytellyt mainokset yhdessä ohjaajan kanssa.
 
NÄIN OSALLISTUT:
 
Kilpailuehdotuksesta tulee löytyä työnimen lisäksi ytimekkäät vastaukset seuraaviin kuuteen kohtaan:
 
1. Aihe eli mistä speksi kertoo
 
Kerro mikä aihe speksillä on ja miksi se on sellainen, josta juuri sinä haluat kirjoittaa.
 
2. Miljöö eli mihin speksi sijoittuu
 
Kerro mihin aikakauteen/paikkaan/genreen speksi sijoittuu. Kerro myös mikä tekee miljööstä erityisen sopivan ja inspiroivan juuri tälle speksille.
 
3. Hahmot
 
Kerro mitä hahmoja speksissä esiintyy ja miksi.
 
4. Tarina yhdellä virkkeellä
 
Kerro yhdellä virkkeellä, mitä speksissä tapahtuu.
 
5. Synopsis eli mitä speksissä tapahtuu
 
Kerro, mitä speksissä tapahtuu ja missä järjestyksessä.
 
6. Aukikirjoitettu kohtaus
 
Kirjoita auki yksi näytelmäsi kohtaus. Kohtauksessa on oltava kaksi tai useampi henkilöä, ja siinä tulee tapahtua ainakin yksi selkeä käänne.
 
Ohjepituus kohdille 1-3 ja 5 on n. yksi A4, aukikirjoitettu kohtaus voi hyvin olla pidempi. Voit myös halutessasi osallistua valmiilla käsikirjoituksella. Laadi kuitenkin silti vastaus kaikkiin kohtiin. Kohtaan 6 voit valita jonkin erityisen hyvin onnistuneen kohtauksen näytelmästäsi. Kaikkein tärkeintä kilpailuehdotuksessa on välittää ohjaajalle kuva, että olet aidosti miettinyt kaikkia kohtia. Jos olet epävarma jostakin kohdasta, mainitse asiasta – näin ohjaajakin tietää, mitkä osat ovat vielä eniten työn alla.
 
HUOMIO: voit osallistua käsikirjoituskilpailuun myös muunnelmalla jo olemassa olevasta klassikkotarinasta. Sijoita speksi esimerkiksi eri ympäristöön tai muuta hahmoja, jottei näytelmästä tule täyttä kopiota. Jos valitset tämän lähestymistavan, voit mainita inspiraationa käyttäneesi tunnetun tarinan myös ehdotuksessasi.
 
Tulosta kilpailuehdotuksesi A4-arkeille ja laita se kirjekuoreen. Älä kirjoita kilpailuehdotukseen käsikirjoittajien nimiä tai nimimerkkejä: käsikirjoituskilpailuun osallistutaan anonyymisti, jotta ensimmäisen vaiheen arviointi kohdistuisi yksinomaan tekstiin. Palautuskirjekuoreen laitetaan kuitenkin mukaan toinen suljettu kirjekuori, jonka sisällä on tekijätiimin yhteystiedot yhteydenottoa varten.
 
Kilpailuehdotukset tulee joko jättää suoraan Teekkarispeksin lokeroon AYY:n Otaniemen palvelupisteessä (Otakaari 11) tai lähettää postitse osoitteeseen:
 
Teekkarispeksi ry
PL 69
02151, Espoo
 
Kilpailuehdotusten tulee olla perillä maanantaina 6.8.2018 klo 15:00 mennessä.
 
Kilpailun ratkettua myös valitsematta jääneet ehdokkaat saavat halutessaan henkilökohtaista palautetta ja kehitysehdotuksia ohjaajalta.
 
Kysymyksiin käsikirjoittamisesta, speksistä ja elämästä vastaavat tuottajat osoitteessa tuottajat@teekkarispeksi.fi. Myös kommentteja tekstiisi on saatavilla vanhoilta speksikäsikirjoittajilta tuottajien kautta.
 
 
OHJEITA KOHTIIN 1-6
 
1. Käsikirjoituskilpailuun osallistuvat tekstit ovat järkeensä keskeneräisiä, joten keskeistä tässä vaiheessa on löytää kirkas, väkevä aihe näytelmälle. Mistä sinun speksisi kertoo? Rakastamisen vaikeudesta, ystävien etääntymisestä, sodan kauheudesta, modernin maailman mielettömyydestä, anteeksiantamattomuudesta? Miksi sinulle on tärkeää kirjoittaa juuri tästä aiheesta?
 
2. Rakastamisen vaikeutta voi käsitellä afrikkalaisten kansantarujen, Venäjän kommunistisen vallankumouksen tai Antarktikselle jumiutuneen ydinsukellusveneen kautta. Speksi voi sijoittua minne tahansa, ja vahva miljöö luo inspiroivan pohjan muille osa-alueille. Kaikkea ei suinkaan tarvitse miettiä loppuun asti, koska ohjaaja ja muut taiteelliset vastaavat keksivät varmasti kutkuttavia kierteitä miljööseen. Kerro, mihin miljööseen speksi sijoittuu ja miksi? Miksi juuri tämä miljöö inspiroi sinua? Miksi se soveltuu parhaiten aiheesi käsittelyyn?
 
3. Mieleenpainuvat hahmot ovat kaikille näytelmille tärkeitä. Keskity kuvailemaan hahmojen dramaturgista ydintä. Esimerkiksi, kuka on näytelmäsi päähenkilö, mitä hän haluaa ja miksi hän ei saa sitä heti? Onko päähenkilöitä useampi? Miten päähenkilö käsittelee aihettasi? Mitä sivuhahmoja näytelmässä on? Miten he tukevat aihetta ja tarinaa? Hauskuuttamalla, kommentoimalla, tarjoamalla vastakohtia? Kaikkia hahmoja ei ole pakko olla tiedossa tässä vaiheessa. Keskity mieluummin kuvaamaan muutamaa keskeistä hahmoa erinomaisesti kuin kasvattamaan hahmogalleriaa väkisin.
 
4. Tarinan tiivistäminen yhteen virkkeeseen, ns. log lineen, on hyvä työkalu kirkastaa itselleen ja muille, mitä tarinassa oleellisesti tapahtuu. Tiivistä näytelmäsi tarinan ydin yhteen virkkeeseen.
 
5. Yksityiskohtaista juonenkäänteiden kuvailua tärkeämpää on miettiä keskeisiä kohtauksia: mistä speksi alkaa, miten päähenkilö/-henkilöt ja muut hahmot sekä heidän pyrkimyksensä ja tavoitteensa esitellään, minkälaisia vastoinkäymisiä hahmot kohtaavat, miten panoksia nostetaan, miten panokset ovat korkeimmillaan, miten tilanne ratkeaa ja mihin speksi loppuu? Keskity hahmoihin, heissä tapahtuviin muutoksiin ja siihen miten tapahtumat ja hahmojen tekemät valinnat ilmentävät valitsemaasi aihetta.
 
Halutessasi voit myös miettiä, mitä keskeisiä musiikkinumeroita speksiin voisi kuulua. Milloin tunteet kasvavat niin suureksi, että on pakko saada laulaa? Huomioithan, että musiikkinumeroiden sisältö elää vahvasti syksyn aikana ja niiden lopulliseen muotoon vaikuttavat monet seikat. Laulun paikkoja löytyy kyllä – hahmot, aihe ja tarina ovat edelleen tärkeimmät tässä vaiheessa!
 
6.Näytä, että osaat tuottaa sujuvaa dialogia, luoda kiinnostavia tilanteita ja toimintaa sekä kuljettaa kohtausta eteenpäin.
 
 
Onnea kilpailuun!
Teekkarispeksin hallitus ja tuottajat