Tiimiesittelyt

Speksissä on valtavasti tilaa luovuudelle ja nokkeluudelle sen monissa muodoissa: niin musiikki ja tekniikka kuin käsikirjoituskin kaikki kaipaavat sekä taiteellista silmää ja vikkelää järjenjuoksua. Tietyt produktion osat taas vaativat taiteellisuuden sijaan pikemminkin käytännöllistä lähestymistapaa ja ylivertaista nohevuutta. Yleisö nauttii näyttelijäkaunottarien ja tanssijauroiden esiintymisestä lavalla, ja heidän pukunsa ja maskinsa herättävät speksin aihepiirin eloon. Lavastus tarjoaa loisteliaat puitteet tarinan kertomiselle. Kulissien takanakin vilisee monenlaista sakkia työskentelemässä kevään parhaan Teekkarispeksin eteen.

Tarina

Näyttely

Uskallus, uskottavuus ja uskollisuus – näyttelijänä voit kokeilla omia rajojasi ammattiohjaajan ohjauksessa. Näyttelijät valitaan loka-marraskuussa castingien perusteella, ja marras-maaliskuussa on useana päivänä viikossa näytelmä-, laulu- ja tanssiharjoituksia huipentuen maalis-huhtikuun esityksiin. Harjoituskaudella esimerkiksi treenaat kappaleitasi bändin ja laulunopettajan kanssa, joskin näyttelemään pääsee myös ilman laulutaitoa. Lisäksi näyttelijänä pidät yhteyttä laulujesi sanoittajiin ja pukusi ompelijaan, ja maskeeraaja opettaa sinut tekemään maskisi mahdollisimman pitkälle. Kiertueella näyttelijänä huolehdit rekvisiitastasi ja puvustasi sekä roudaat aina, kun aikataulu sen sallii.

Sanoitus

“Tai jos kärsimään päätit jättää, en aio estellä. Mut revi sitten kunnolla, kun ehjäkään et anna mun olla.”

Biisien sanoitus voidaan aloittaa, kun sovitusten rakenteet ovat selvillä. Sanoittajana kirjoitat biiseihin sanat, joten vaikutat suoraan tarinaan ja luot roolihahmoihin syvyyttä. Laulajien ensimmäiset biisit pyritään sanoittamaan marras-joulukuun aikana, minkä jälkeen käydään omstarttien kimppuun. Kaikkia sanoituksia kommentoidaan sanoitustiimin sisällä. Lopuksi käyt biisin sanat läpi laulajan kanssa ja hiot tarvittaessa joitain yksityiskohtia. Sanoituspomona ohjaat sanoitusprosessia ja vastaat sen lopputuloksesta: selvität käsikirjoittajalta ja ohjaajalta jokaisen biisin tunnelman, tilanteen ja tyylin sekä valitset sanoittajat. Sanat pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan: käsiohjelma ja näyttelijät kiittävät sinua, kun saat sanoittajat ahkeroimaan tehokkaasti.

Ohjaus

Ohjaajan haku alkaa alkukesästä ja valinta tapahtuu heinä-elokuussa. Ohjaaja on Teekkarispeksin ulkopuolelta palkattu teatterialan ammattilainen, joka on tuottajien mukana valitsemassa käsikirjoitusta. Hän vetää syksyllä improkurssit ja valitsee marraskuun castingeissa näyttelijät kevään Teekkarispeksiin, jonka hän ohjaa. Ohjaaja on myös mukana eri osa-alueiden suunnittelutyössä sekä toimii koko speksin taiteellisena johtajana. Hänelle tarvitaan speksiläisten keskuudesta apuohjaaja. Apuohjaajana työsi on näyttelijöiden harjoitus- ja esityskaudella eli marras-huhtikuussa. Toimit harjoituksissa kuiskaajana sekä poissaolevien näyttelijöiden sijaisena. Olet kaikessa ohjaajan oikea käsi ja tarvittaessa myös lohduttava olkapää.

Käsikirjoitus

Käsikirjoituskilpailu julistetaan keväällä ja sen määräaika on kesäkuun lopussa. Ei ole väliä, milloin käsikirjoittajat ovat urakkansa aloittaneet. Joku on saattanut valmistella teostaan vuosia, siinä missä joku toinen kenties rykäisee ehdotuksensa valmiiksi parissa päivässä. Käsikirjoituskilpailun voittanut tiimi muokkaa käsikirjoituksen valmiiksi speksiksi kilpailuehdotuksensa pohjalta vuodenvaihteeseen mennessä. Tämän lisäksi käsikirjoittajat tuottavat tarvittaessa materiaalia muun muassa käsiohjelmaan, markkinointiin ja nettisivuille sekä luo tekstin näytellyille mainoksille.

Äänimaailma

Bändi

Speksin bändi valitaan loka-marraskuussa ja sen jäsenenä treenaat pari kertaa viikossa tammi-maaliskuussa. Esityksissä bändi improvisoi mahdollisuuksien mukaan ja joskus yleisöstä kuuluukin pelottavin kuviteltavissa oleva huuto: “BASSOSOOLO!” Vaikka soittimesi oli domra, tinapilli tai jam blockit, hae bändiin, sillä joka vuosi tarvitaan erilaisia muusikoita. Bändiä johtavat maestrot. Maestrona valitset soittajat ja taustalaulajat bändiin sekä vaikutat esityksen kappalevalintoihin. Maestrona saat tehdä näytelmän alku- ja välisoiton sekä viimeistellä sovitukset bändin kanssa. Työsi on organisointia, yhteistyötä muiden osa-alueiden kanssa sekä bänditreenien johtamista. Maestron tehtävän voi myös jakaa: esimerkkejä ovat erillinen sovitus- ja bändimaestro tai taiteellinen ja käytännön maestro.

Sovitus

Sovittaja vaikuttaa siihen, miltä biisit kuulostavat. Sovittajana sovitat biisit speksibändille ja laulajille sopiviksi eli kirjoitat stemmat ja komppilaput. Halutessasi voit myös säveltää kokonaan uuden biisin speksiin. Sovitukset tehdään ennen bänditreenien alkua joulu-tammikuussa.

Äänitekniikka

Ääniteknikkona olet mukana sekä läpimenoissa että esityksissä miksaamassa ja huolehtimassa tekniikasta, ja äänität biisien harjoitusversiot laulajien ja tanssijoiden käyttöön alkukeväästä. Monitorimiksaajana työskentelet bändin kanssa ja saat olla paikalla heidän treeneissään. Efektimiehenä saat suunnitella ohjaajan kanssa esitykseen tarvittavat ääniefektit sekä hankkia tai tuottaa itse tarvittavat äänet harjoituskaudella tammi-maaliskuussa. Esityksessä saat ajaa ääniä ja usein myös improvisoida uusia efektejä ad hoc. Äänipomona johdat äänitiimiä, suunnittelet ja toteutat esitysten äänentoiston, sekä organisoit äänikaluston ja bändin roudauksen. Pidät yhteyttä teatterien henkilökuntaan, selvität teatterin äänikaluston ja vuokraat tarvittaessa lisäkalustoa. Työtä riittää äänitekniikalle tammikuusta huhtikuuhun.

Visuaalinen ilme

Tanssi

Teekkarispeksissä on nähty tanssilajeja laidasta laitaan, aina lockingista balettiin. Tanssijoita on ollut viime vuosina kuudesta yhdeksään, joukossa sekä miehiä että naisia. Teekkarispeksissä on yleensä noin kymmenen kappaletta tansseineen sekä lisäksi omstartit, joista osa voi olla improvisoituja. Näiden lisäksi speksissä voi olla muitakin tanssillisia elementtejä, ja tanssijoita käytetään usein statisteina ja pienissä sivurooleissa. Tanssijaksi pääset tanssikokeen kautta loka-marraskuussa, ja harjoittelu kestää marraskuusta näytöksiin asti huhtikuuhun. Viime vuosina harjoituksia on ollut intensiivisellä kaudella tammikuusta alkaen 3-5 kertaa viikossa. Tanssipomona koordinoit osa-aluettasi ja olet yhteyshenkilö tanssiin liittyvissä asioissa. Sinulla on myös valta valita speksin tanssijat, joten pääset myös halutesssasi itse tanssimaan. Koreografina saat suunnittella ja opettaa koreografian tanssijoille ja näyttelijöille. Työsi alkaa biisien jakamisesta marraskuussa ja koreografiat valmistuvat asteittan joulu-tammikuussa. Työskentelet sanoittajan, sovittajan ja mahdollisesti visuaalisten osa-alueiden edustajien kanssa luodaksesi yhtenäisen musiikkispektaakkelin.

Puvustus ja maskeeraus

Puvustus ja maskeeraus vastaavat yhdessä lavaesiintyjien eli näyttelijöiden ja tanssijoiden ulkonäöstä. Puvustajana pääset suunnittelemaan pukuja loppusyksystä, sekä ompelemaan niitä puvustuspomon antamien ohjeiden ja esiintyjän mittojen mukaan tammi-helmikuussa. Ommella voit joko speksin koneilla tai omallasi. Puvustajana työsi on hyvin itsenäistä, joskin yhteistyö puvun saajan kanssa on tärkeää. Puku on hyvin suuri osa roolia lavalla ja auttaa jo harjoituskauden lopussa näyttelijää tämän roolityössä. Välillä puvustajia tarvitaan myös asusteiden askarteluun. Puvustuspomona taas työsi alkaa jo syksyllä, kun käsikirjoitus on valittu. Pomona pääset tiimisi kanssa suunnittelemaan puvut ja niihin tarvittavat asusteet, kuten hatut, kengät sekä korut näyttelijöille ja tanssijoille. Suunnitteluun on yleensä aikaa marras-joulukuusta tammikuun alkuun, minkä jälkeen pääset hankkimaan kankaita ja tarvikkeita. Voit ompelijoiden ohjeistamisen lisäksi itse ommella, viimeistellä ja korjata pukuja tarvittaessa.

Väriä kasvoille! Maskeeraajana pääset töihin heti käsikirjoituksen julkaisun jälkeen marras-joulukuussa. Meikkien ja tarvikkeiden huolto ja käyttö ovat intohimosi. Jos tunnet paloa suunnitella näyttelijöiden ja tanssijoiden maskit ja kampaukset, sekä hankkia tarvittavat meikit ja muut maskeeraustarvikkeet, maskeeraus on hyvä valinta. Kaiken lisäksi maskeerajana pääset mukaan kiertueelle. Vaikka saatat opettaa esiintyjille itselleen maskeja ja kampauksia, apuasi tarvitaan, sillä esiintymispäivät ovat kiireisiä.

Lavastus ja rekvisiitta

Lavastus- ja rekvisiittatiimeissä pääset suunnittelemaan ja valmistamaan isojen lavasteiden lisäksi rekvisiitan eli kaiken lavalla tarvittavan suuren ja pienen esineistön. Lavasteet tehdään työpajassa, jossa on puun ja metallin käsittelyyn tarvittavia laitteita. Materiaalin ja rekvisiitan haalimisessa sekä rakennustekniikoiden keksimisessä pääset käyttämään luovuuttasi: osa tavaroista hankitaan kirppiksiltä, sponsoreilta ja ihmisten omista kätköistä, kaikki muu tehdään itse. Lavastajana pääset myös suunnittelemaan toteutusta: miten valmistaisit jättimäisen, kevyen, seisoimista kestävän kuution, jota mahtuu kuusin kappalein pakettiautoon? Lavastuspomona työsi alkaa käsikirjoituksen valinnasta syyskuun alussa ja kestää huhtikuulle, kiertueen loppuun. Lavasteiden suunnittelun ja rakentamisen lisäksi koordinoit valmistusta, materiaalien hankintaa ja opastat lavastajia työpajan laitteiden oikeaan käyttöön. Rekvisiittapomona keräät listan tarvittavasta rekvisiitasta, suunnittelet niiden ulkonäön ja huolehdit siitä, että kaikki valmistuu tarpeeksi ajoissa, sillä näyttelijät tarvitsevat rekvisiittaa jo harjoituskaudella. Pääset tietysti myös itse valmistamaan ja hankkimaan tiimisi kanssa ties mitä; tyynyistä tarjottimiin ja miekoista matkalaukkuihin. Lavasteet ja rekvisiitta valmistuu pääosin tammi-maaliskuussa.

Valotekniikka

Valopomona suunnittelet esityksen valaistuksen etukäteen helmi-maaliskuussa sekä ajat valot esityksen aikana. Pidät yhteyttä teatterien henkilökuntaan, selvität paikallisen laitteiston sekä vastaat mahdollisen valotekniikan vuokraamisesta tarvittaessa. Rakennat myös valot teatterilla yhdessä paikallisen henkilökunnan kanssa. Savukone on hartioillasi ja saat kouluttaa spotit. Spottina valaiset koko lavan käyttämällä seurantaheitintä esityksissä ja autat valojen rakentamisessa.

Art Director

Teekkarispeksin art directorina vastaat speksin graafisesta ulkoasusta. Suunnittelet ja koordinoit yhdessä tiimiläistesi kanssa nettisivut, pääsyliput, produktiojulisteen sekä mahdolliset flyerit ja muut tarvittavat tuotokset henkimään laatua ja speksimäisyyttä. Lisäksi toteutat yhdessä yrityssuhdetiimin kanssa sponsoreiden tilaamat käsiohjelmamainokset, joissa yhteistyötahon viesti tuodaan humoristisella ja speksimäisellä tavalla esille. Grafiikkatiimiläisenä pääset toteuttamaan luovuuttasi AD:n asettamien puitteiden rajoissa. Voit esimerkiksi ottaa yhden käsiohjelmamainoksen kokonaan vastuullesi tai osallistua julisteen suunnitteluun.

Käytännön sankarit

Näyttämömestarit

Näyttämömestarin työ painottuu kiertueille. Mestarina olet olennainen osa kaikkien esityksien onnistumista: näyttämömestari tietää, mikä tavara on missäkin ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Käytännössä näyttämömestarina ohjaat ja koordinoit pakettiauton ja bussin pakkaamista, roudausta sekä lavasteiden pystyttämistä. Pääset vastaamaan siitä, että esiintymislavalla ja sen takana on turvallista. Yhteistyö tekniikan kanssa on tiivistä, ja usein näyttämömestarin työ onkin jakautunut erikseen taiteelliselle ja tekniselle näyttämömestarille.

Markkinointi ja yrityssuhteet

Yrityssuhde- ja markkinointitiimit vastaavat yhdessä Teekkarispeksin ulkoisesta näkyvyydestä ja ilmeestä niin mainostajille kuin yleisölle. Markkinointitiimissä huolehdit speksiproduktion näkyvyydestä niin yleisölle kuin uusille potentiaalisille speksiläisille. Koordinoit speksin mainosjulisteiden levitystä, huolehdit speksin näkyvyydestä erilaisissa opiskelijatapahtumissa, mainostat speksiä erilaisilla sähköpostilistoilla sekä lehdissä, pidät yllä mediayhteistyötä ja ylipäätään vastaat siitä, että kaikki näytökset ovat loppuunmyytyjä mieluusti jo helmikuussa. Yrityssuhdetiimissä etsit Teekkarispeksille yhteistyökumppaneita ja hankit tärkeän osan produktion budjetista. Mainostilaa myydään käsiohjelmaan ja pääsylippuihin, kun taas näytellyssä mainoksessa asiakkaan näkyvyys ulottuu peräti lavalle asti. Yrityssuhdetiimiläisenä myyt näitä ideoita ja osallistut speksin yritysyhteistyön kehittämiseen. Asiakkuudenhallintaohjelmisto ja muut työkalut tarjoavat ammattimaiset puitteet myyntityöhön. Tiimi aloittaa työnsä jo syys-lokakuussa ja mainokset ovat hankittuna tammi-helmikuuhun mennessä.

Taltiointi

Teekkarispeksi tarvitsee valo- ja videokuvaajia. Valokuvaajana otat kuvia viralliseen produktimateriaaliin, speksin kotisivulle ja jäsenistön omaksi iloksi. Kuvia kootaan vuoden varrella Teekkarispeksin kuvagalleriaan, jonne jäsenistöllä on pääsy. Jäsenistöä ja yleisöä kiinnostavat myös hyvät näytelmän tekemiseen liittyvät muistot. Kevään esityksistä ainakin yksi kuvataan ja tallenne muokataan DVD:ksi. Kaikki esitykset myös äänitetään ja äänityksistä kootaan speksi-CD. Esityksen tekoon osallistuneet voivat tilata DVD:n ja CD:n itselleen muistoksi.

Hupi eli catering

Välillä speksin tekeminen uuvuttaa sen verran, että on tarve hengähtää ja syödä hyvin. Hupitiimiläisenä tehtävänäsi on valmistaa yhdessä muiden tiimiläisten kanssa esimerkiksi läpimenoihin ja treeniviikonloppuihin sellaiset ateriat, että kaikki jaksavat työskennellä loppuun asti. Hupitiimissä pääset kokemaan produktion tekemisen niin huippuhetkiä kuin arkeakin, mutta aina upeiden ihmisten parissa – ja voit olla varma, että he kiittävät sinua!

Kiertue

Kiertueblondina vastaat kiertueen käytännön järjestelyistä. Ennen kiertuetta olet yhteyshenkilönä kiertuepaikkakunnille. Natiivien kanssa järjestät majoituksen, ruokailut ja bileet. Blondina pääset myös hoitamaan kiertueilmoittautumisen sekä suunnittelemaan hulvatonta ohjelmaa kiertuebussiin. Työ on pääasiassa maalis-huhtikuussa. Jos aikataulusi ei anna mahdollisuutta sitoutua koko kevääksi,  blondina voit päästä helposti mukaan toimintaan ja haluamallesi kiertuepaikkakunnalle. Natiiveiksi kutsutaan kiertuepaikkakunnilla järjestelyistä vastaavia. He toimivat Teekkarispeksin yhteyshenkilöinä kiertuepaikkakunnilla, hoitavat lipunmyynnin ja markkinoinnin sekä vastaavat kaikista kiertueensa raha-asioista.

Hallitus

Teekkarispeksi ry:n hallitus vastaa yhdistyksen toiminnan pyörittämisestä, lakisääteisistä kokouksista ja muista velvoitteista. Hallitus hyväksyy niin käteis- kuin muutkin laskut sekä koordinoi yhdistyksen toimintaa produktion ulkopuolella, järjestäen esimerkiksi speksisitsit sekä erilaisia saunailtoja ja muuta toimintaa. Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja ja tuottajat (3-4 kpl), ja heidän apunaan toimii liuta toimihenkilöitä. Hallitus ja toimihenkilöt valitaan yhdistyksen vaalikokouksessa kesäkuussa.

Vanha viidakon sananlasku kertoo, että hyvä tuottaja on hajuton, mauton ja näkymätön – eli jos tuottaja hoitaa hommansa, muut saavat tehdä Teekkarispeksiä kaikessa rauhassa. Tuottajana saat vahvan käytännön kokemuksen siitä, mitä kaikkea teatterin tekeminen vaatii, ja opit tuntemaan budjetin sekä miten siinä pysytään. Valitsette yhdessä ohjaajan ja hänen kanssaan käsikirjoituksen. Lisäksi rekrytoitte uusia tekijöitä ja päätätte osa-alueille vastuuhenkilöt. Varaatte harjoittelu- ja muut tilat, teatterit sekä kulkuvälineet kiertueille ja muihin roudauksiin. Kuuntelette ihmisten ongelmia ja teette parhaanne auttaaksenne ja huolehtiksenne kaikesta siitä, josta kukaan muu ei ole vastuussa. Tätä kaikkea ei suinkaan tarvitse tehdä yksin, sillä tuottajana opit pian delegoimaan. Niin tämän kuin seuraavan vuoden Teekkarispeksin kohtalo on käsissänne. Tuottajina etsitte itsellenne seuraajat ja koulutatte heidät tehtäviinsä. Tuottajien speksivuosi on oikeastikin vuoden pituinen, eli työtä riittää valinnasta seuraavien tuottajien valintaan ja kouluttamiseen.