Speksin osa-alueet

Speksissä on valtavasti tilaa luovuudelle ja nokkeluudelle sen monissa muodoissa: niin musiikki ja tekniikka kuin käsikirjoituskin kaikki kaipaavat sekä taiteellista silmää ja vikkelää järjenjuoksua. Tietyt produktion osat taas vaativat taiteellisuuden lisäksi ennen kaikkea käytännöllistä lähestymistapaa.

Lavastus tarjoaa loisteliaat puitteet tarinan kertomiselle, puku ja maski herättävät speksin aihepiirin eloon. Kulissien takanakin vilisee monenlaista sakkia työskentelemässä kevään parhaan Teekkarispeksin eteen. Speksi on oiva paikka oppia ja kasvaa teatterintekijänä: emme etsi vain valmiita osaajia!

Tarina

Näytteleminen

Uskallus, uskottavuus ja uskollisuus – näyttelijänä voit kokeilla omia rajojasi ammattiohjaajan ohjauksessa. Näyttelijät valitaan loka-marraskuussa castingien perusteella, ja marras-maaliskuussa on useana päivänä viikossa näytelmä-, laulu- ja tanssiharjoituksia huipentuen maalis-huhtikuun esityksiin. Harjoituskaudella esimerkiksi treenaat kappaleitasi bändin tai laulunopettajan kanssa, joskin näyttelemään pääsee myös ilman laulutaitoa. Lisäksi näyttelijänä pidät yhteyttä laulujesi sanoittajiin ja pukusi ompelijaan, ja maskeeraaja opettaa sinut tekemään maskisi mahdollisimman pitkälle. Kiertueella näyttelijänä huolehdit rekvisiitastasi ja puvustasi sekä roudaat aina, kun aikataulu sen sallii.

Sanoitus

“Tai jos kärsimään päätit jättää, en aio estellä. Mut revi sitten kunnolla, kun ehjäkään et anna mun olla.”

Biisien sanoitus voidaan aloittaa, kun sovitusten rakenteet ovat selvillä. Sanoittajana kirjoitat biiseihin sanat, joten vaikutat suoraan tarinaan ja luot roolihahmoihin syvyyttä käsikirjoittajan ja ohjaajan näkemystä kuunnellen. Biisit valmistuvat vuoden alussa, ja sanoitus vaatii eniten aikaa tammikuun alussa. Kaikista sanoituksista saadaan ja annetaan palautetta sanoitustiimin sisällä. Lopuksi käyt biisin sanat läpi laulajan kanssa ja hiot tarvittaessa joitain yksityiskohtia.

Ohjaus

Ohjaajan haku alkaa alkukesästä ja valinta tapahtuu heinä-elokuussa. Ohjaaja on Teekkarispeksin ulkopuolelta palkattu teatterialan ammattilainen, joka on tuottajien mukana valitsemassa käsikirjoitusta. Hän vetää syksyllä improkurssit ja valitsee marraskuun castingeissa näyttelijät kevään Teekkarispeksiin, jonka hän ohjaa. Ohjaaja on myös mukana eri osa-alueiden suunnittelutyössä sekä toimii koko speksin taiteellisena johtajana. Hänelle tarvitaan speksiläisten keskuudesta apuohjaaja. Apuohjaajana työsi on näyttelijöiden harjoitus- ja esityskaudella eli marras-huhtikuussa. Toimit harjoituksissa kuiskaajana sekä poissaolevien näyttelijöiden sijaisena. Olet kaikessa ohjaajan oikea käsi ja tarvittaessa myös lohduttava olkapää.

Käsikirjoitus

Käsikirjoituskilpailu järjestetään kesällä. Ei ole väliä, milloin käsikirjoittajat ovat urakkansa aloittaneet. Joku on saattanut valmistella teostaan vuosia, siinä missä joku toinen kenties rykäisee ehdotuksensa valmiiksi parissa päivässä. Käsikirjoituskilpailun voittanut tiimi muokkaa käsikirjoituksen valmiiksi speksiksi kilpailuehdotuksensa pohjalta vuodenvaihteeseen mennessä. Tämän lisäksi käsikirjoittajat tuottavat tarvittaessa materiaalia muun muassa käsiohjelmaan, markkinointiin ja nettisivuille sekä luovat tekstin näytellyille mainoksille.

Äänimaailma

Bändi

Speksin bändi valitaan loka-marraskuussa ja sen jäsenenä treenaat pari kertaa viikossa tammi-maaliskuussa. Esityksissä bändi improvisoi mahdollisuuksien mukaan ja joskus yleisöstä kuuluukin pelottavin kuviteltavissa oleva huuto: “BASSOSOOLO!” Vaikka soittimesi oli domra, tinapilli tai jam blockit, hae bändiin, sillä joka vuosi tarvitaan erilaisia muusikoita. Bändiä johtavat maestrot.

Sovitus

Sovittajana sovitat biisit speksibändille ja laulajille sopiviksi eli kirjoitat stemmat ja komppilaput. Halutessasi voit myös säveltää kokonaan uuden biisin speksiin. Sovitukset tehdään ennen bänditreenien alkua joulu-tammikuussa, ja työtä tehdään tiivissä yhteistyössä sanoittajan ja koreagrafin kanssa.

Äänitekniikka

Ääniteknikkona olet mukana sekä läpimenoissa että esityksissä miksaamassa ja huolehtimassa tekniikasta, ja äänität biisien harjoitusversiot laulajien ja tanssijoiden käyttöön alkukeväästä. Monitorimiksaajana työskentelet bändin kanssa ja olet paikalla heidän treeneissään. Efektivastaavana suunnittelet ohjaajan kanssa esitykseen tarvittavat ääniefektit sekä hankit tai tuotat itse tarvittavat äänet harjoituskaudella tammi-maaliskuussa. Esityksessä saat ajaa ääniä ja usein myös improvisoida uusia efektejä ad hoc. Työtä äänitekniikalle riittää tammikuusta huhtikuuhun.

Visuaalinen ilme

Tanssi ja koreografia

Teekkarispeksissä on nähty tanssilajeja laidasta laitaan, aina lockingista balettiin. Tanssijoita on ollut viime vuosina kuudesta yhdeksään. Teekkarispeksissä on yleensä noin kymmenen kappaletta tansseineen sekä lisäksi omstartit, joista osa voi olla improvisoituja. Näiden lisäksi speksissä voi olla muitakin tanssillisia elementtejä, ja tanssijoita käytetään usein statisteina ja pienissä sivurooleissa. Tanssijaksi pääset tanssikokeen kautta loka-marraskuussa, ja harjoittelu kestää marraskuusta näytöksiin asti huhtikuuhun. Viime vuosina harjoituksia on ollut intensiivisellä kaudella tammikuusta alkaen 3-5 kertaa viikossa. Koreografina saat suunnittella ja opettaa koreografian tanssijoille ja näyttelijöille. Työsi alkaa biisien jakamisesta marraskuussa ja koreografiat valmistuvat asteittan joulu-tammikuussa. Työskentelet sanoittajan, sovittajan ja mahdollisesti visuaalisten osa-alueiden edustajien kanssa luodaksesi yhtenäisen musiikkispektaakkelin.

Puvustus

Puvustus vastaa lavaesiintyjien eli näyttelijöiden ja tanssijoiden asujen ulkonäöstä. Puvustajana pääset suunnittelemaan pukuja loppusyksystä, sekä ompelemaan niitä puvustuspomon antamien ohjeiden ja esiintyjän mittojen mukaan tammi-helmikuussa. Ommella voit joko speksin koneilla tai omallasi. Puku on hyvin suuri osa roolia lavalla ja auttaa jo harjoituskauden lopussa näyttelijää tämän roolityössä.  Puvustustiimin työ alkaa suunnittelulla jo syksyllä, valmistuu pääosin tammi-maaliskuussa ja saattaa jatkua näytöskauden loppuun huhtikuulle, jos puvut kaipavat korjausta tai ylläpitoa.

Maskeeraus

Maskeeraajat vastaavat lavaesiintyjien eli näyttelijöiden ja tanssijoiden meikin ja hiusten ulkonäytöstä. Maskeeraus suunnittelee maskit ja kampaukset, sekä hankkii tarvittavat meikit ja muut maskeeraustarvikkeet. Opetat esiintyjät myös maskeeraamaan itsensä, mutta apuasi voidaan tarvita myös näytöksissä ja kiertueilla, sillä esiintymispäivät ovat kiireisiä. Maskeeraustiimin työ alkaa suunnittelulla jo syksyllä, maski testataan ja opetetaan lavaesiintyjille tammi-helmikuussa ja työ saattaa jatkua näytöskauden loppuun huhtikuulle.

Lavastus ja rekvisiitta

Lavastus- ja rekvisiittatiimeissä pääset suunnittelemaan ja valmistamaan isojen lavasteiden lisäksi rekvisiitan eli kaiken lavalla tarvittavan suuren ja pienen esineistön. Lavasteet tehdään työpajassa, jossa on puun ja metallin käsittelyyn tarvittavia laitteita. Materiaalin ja rekvisiitan haalimisessa sekä rakennustekniikoiden keksimisessä pääset käyttämään luovuuttasi: osa tavaroista hankitaan kirppiksiltä, sponsoreilta ja ihmisten omista kätköistä, kaikki muu tehdään itse. Pääset myös suunnittelemaan toteutusta: miten valmistaisit jättimäisen, kauniin, kevyen, seisoimista kestävän kuution, jota mahtuu kuusin kappalein pakettiautoon? Lavasteet ja rekvisiitta -tiimien työ alkaa suunnittelulla jo syksyllä, valmistuu pääosin tammi-maaliskuussa ja saattaa jatkua näytöskauden loppuun huhtikuulle, jos lavasteet ja rekvisiitta kaipaa korjausta tai ylläpitoa.

Valotekniikka

Valotekniikka suunnittelee esityksen valaistuksen helmi-maaliskuussa sekä ajaa valot esityksen aikana. Valotekniikka rakentaa valot teatterilla yhdessä paikallisen henkilökunnan kanssa ja tarvittaessa tuo omia laitteita mukanaan. Spottina valaiset koko lavan käyttämällä seurantaheitintä esityksissä.

Graafikko

Teekkarispeksin graafikot vastaavat speksin graafisesta ulkoasusta. Suunnittele tiimisi kanssa kanssa nettisivut, pääsyliput, produktiojulisteen sekä mahdolliset flyerit ja muut tarvittavat tuotokset henkimään laatua ja speksimäisyyttä. Lisäksi toteutat yhdessä yrityssuhdetiimin kanssa sponsoreiden tilaamat käsiohjelmamainokset, joissa yhteistyötahon viesti tuodaan humoristisella ja speksimäisellä tavalla esille.

Käytännön sankarit

Hallitus ja tuottajat

Teekkarispeksi ry:n hallitus vastaa yhdistyksen toiminnan pyörittämisestä, lakisääteisistä kokouksista ja muista velvoitteista. Hallitus hyväksyy niin käteis- kuin muutkin laskut sekä koordinoi yhdistyksen toimintaa produktion ulkopuolella, järjestäen esimerkiksi speksisitsit sekä erilaisia saunailtoja ja muuta toimintaa. Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja ja tuottajat (3-4 kpl), ja heidän apunaan toimii liuta toimihenkilöitä. Hallitus ja toimihenkilöt valitaan yhdistyksen vaalikokouksessa kesäkuussa.

Tuottajana luot puitteet muille Teekkarispeksin tekijöille tehdä työtään. samalla toteuttaen omia visioita Teekkarispeksin kehittämisestä. Saat vahvan käytännön kokemuksen siitä, mitä kaikkea teatterin tekeminen vaatii, ja opit tuntemaan budjetin sekä miten siinä pysytään. Valitsette yhdessä ohjaajan ja hänen kanssaan käsikirjoituksen. Lisäksi rekrytoitte uusia tekijöitä ja päätätte osa-alueille vastuuhenkilöt. Varaatte harjoittelu- ja muut tilat, teatterit sekä kulkuvälineet kiertueille ja muihin roudauksiin. Kuuntelette ihmisten ongelmia ja teette parhaanne auttaaksenne. Tuottajina etsitte itsellenne seuraajat ja koulutatte heidät tehtäviinsä. Tuottajien speksivuosi on kalenterivuoden pituinen, se alkaa valinnasta kesällä ja päättyy seuraavien tuottajien valintaan ja kouluttamiseen.

Näyttämömestarit

Näyttämömestarin työ painottuu kiertueille. Mestarina olet olennainen osa kaikkien esityksien onnistumista: näyttämömestari tietää, mikä tavara on missäkin ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Käytännössä näyttämömestarina ohjaat ja koordinoit pakettiauton ja bussin pakkaamista, roudausta sekä lavasteiden pystyttämistä. Pääset vastaamaan siitä, että esiintymislavalla ja sen takana on turvallista. Yhteistyö tekniikan kanssa on tiivistä, ja usein näyttämömestarin työ onkin jakautunut erikseen taiteelliselle ja tekniselle näyttämömestarille.

Markkinointi, yrityssuhteet ja some

Yrityssuhde- ja markkinointitiimit vastaavat yhdessä Teekkarispeksin ulkoisesta näkyvyydestä ja ilmeestä niin mainostajille kuin yleisölle. Markkinointitiimissä huolehdit speksiproduktion näkyvyydestä niin yleisölle kuin uusille potentiaalisille speksiläisille. Koordinoit speksin mainosjulisteiden levitystä, huolehdit speksin näkyvyydestä erilaisissa opiskelijatapahtumissa, mainostat speksiä erilaisilla sähköpostilistoilla ja somessa ja ylipäätään pidät huolta siitä, että kaikki näytökset ovat loppuunmyytyjä mieluusti jo helmikuussa. Yrityssuhdetiimissä etsit Teekkarispeksille yhteistyökumppaneita ja hankit tärkeän osan produktion budjetista. Mainostilaa myydään käsiohjelmaan ja pääsylippuihin, kun taas näytellyssä mainoksessa asiakkaan näkyvyys ulottuu peräti lavalle asti. Yrityssuhdetiimiläisenä myyt näitä ideoita ja osallistut speksin yritysyhteistyön kehittämiseen. Asiakkuudenhallintaohjelmisto ja muut työkalut tarjoavat ammattimaiset puitteet myyntityöhön. Tiimi aloittaa työnsä jo syys-lokakuussa ja mainokset ovat hankittuna tammi-helmikuuhun mennessä.

Taltiointi ja valokuvaus

Teekkarispeksi tarvitsee valo- ja videokuvaajia. Valokuvaajana otat kuvia viralliseen produktimateriaaliin, speksin kotisivulle ja jäsenistön omaksi iloksi. Kuvia kootaan vuoden varrella Teekkarispeksin kuvagalleriaan, jonne jäsenistöllä on pääsy. Jäsenistöä ja yleisöä kiinnostavat myös hyvät näytelmän tekemiseen liittyvät muistot. Kevään esityksistä ainakin yksi kuvataan ja tallenne muokataan DVD:ksi. Esityksiä myös äänitetään ja äänityksistä kootaan speksi-CD. Esityksen tekoon osallistuneet voivat tilata DVD:n ja CD:n itselleen muistoksi.

Hupi eli catering

Hupi viihdyttää ja ruokkii. Hupitiimiläisenä tehtävänäsi on valmistaa yhdessä muiden tiimiläisten kanssa esimerkiksi läpimenoihin ja treeniviikonloppuihin sellaiset ateriat, että kaikki jaksavat työskennellä loppuun asti. Hupitiimissä pääset kokemaan produktion tekemisen niin huippuhetkiä kuin arkeakin, mutta aina upeiden ihmisten parissa – ja voit olla varma, että he kiittävät sinua!

Kiertuetirehtööri

Kiertuetirehtöörinä vastaat kiertueen käytännön järjestelyistä. Ennen kiertuetta olet yhteyshenkilönä kiertuepaikkakunnille. Järjestät majoituksen, ruokailut ja bileet. Kiertuetirehtöörinä pääset myös hoitamaan kiertueilmoittautumisen sekä suunnittelemaan hulvatonta ohjelmaa kiertuebussiin. Työ on pääasiassa maalis-huhtikuussa. Jos aikataulusi ei anna mahdollisuutta sitoutua koko kevääksi,  kiertuetirehtöörinä voit päästä helposti mukaan toimintaan ja haluamallesi kiertuepaikkakunnalle.

Lipunmyynti

Lipunmyynti vastaa lippukaupan teknisestä toteutuksesta ja hoitaa lippukaupan asiakaspalvelua, eli vastaa kyselyihin, myy ryhmäliput ja hoitaa mahdolliset vaihdot ja palautukset.

Biisikoordinointi

Biisikoordinaattori on pomorooli, joka painottuu syksylle. Biisikoordinaattori organisoi biisivalintatiimin, joka suunnittelee yhdessä speksin musiikillisen maailman. Biisivalintatiimiin saavat halutessaan osallistua ohjaaja, apuohjaaja, käsikirjoittajat, maestrot, tanssipomot, sovituspomo sekä sanoituspomo. Koordinaattori huolehtii biisitiimien eli biisikohtaisten sovittajien, sanoittajien sekä koreografien tiimin muodostamisesta.

Jotain pientä

Erityisesti kokeneet speksintekijät haluavat tehdä “jotain pientä” tarjotakseen tietotaitonsa ja ollakseen avuksi produktion kriittisillä hetkillä. Jotain pientä -tiimi voi rientää hätiin aina, kun jossain osa-alueessa tai niiden ulkopuolella ilmenee nopeaa tarvetta lisäavulle. Jotain pientä voi olla jotain hyvin tärkeää.