Omstart

Omstart on speksin sielu ja se asia, joka erottaa sen muusta teatterista ja joka antaa sille syvyyttä rutkasti tavanomaista musikaalifarssia enemmän. Yleisö saa osallistua huutamalla kommentteja ja ehdotuksia esiintyjille milloin tahansa. Ensisijaisesti huudetaan näyttelijöille, mutta huutaa saa myös tanssijoille sekä bändille tai vaikka muille katsojillekin, jos he häiritsevät liiaksi.

Speksissä on kahdenlaisia huutoja, omstarteja ja kehotuksia. Omstart on yleisen, kollektiivisen tahdon ilmaisu, pyyntö nähdä juuri äsken tapahtunut kohtaus uudestaan. Etenkin omstart-biisien suhteen vaaditaan, että valtaosa yleisöstä on mukana omstart-huudossa. Omstart-kehotus puolestaan määrittää toimintaa: esimerkiksi omstart ruotsalaisittain, omstart roolit vaihtaen, omstart vähemmän väkivaltaa, mielipuolisemmin, savolaisittain, oopperaa, teletapit tai Turkkaa. Mielikuvitusta saa käyttää.

Huutoja noudatetaan aina kun voidaan. Joskus käy niin, että huuto ei kuulu lavalle asti. Tällöin ei kannata lannistua, vaan yrittää rohkeasti uudestaan. Tärkeintä on ajoittaa huuto repliikkien väliin.